olika typer av lack finish

Urushiol baserade lacker

nitrocellulosa Lacquers

akryllacker

Vattenbaserade lacker

Lack finish finns i flera allmänna typer, var och en med sin egen uppsättning av fördelar och nackdelar. Att välja rätt lack beror på din erfarenhet med att tillämpa lack, varvid bit lackerad och utseende som passar just ditt projekt.

Den ursprungliga lacken var en lack harts härlett från saven av ett träd infödda till Kina och Japan, som är aktiv ingrediens är urushiol. Det är mycket resistent mot vatten, alkali, syra, och nötning, och har en mycket hård och slitstark yta. De är unika bland lacker i det att de är långsamma-torkning och vattenbaserade. Dessutom kräver de värme och fuktighet, eftersom de behöver oxidation och polymerisation korrekt inställd, i motsats till att helt enkelt ställa in från avdunstning som de flesta lacker gör.

Dessa är snabbtorkande lösningsmedelsbaserade lacker som innehåller nitrocellulosa. Utvecklad i 1920-talet, var de mycket populär i bilar för deras snabbtorkande natur och deras förmåga att låta många ljusa färger. De är också vanligt förekommande på träprodukter och musikinstrument. De är bäst appliceras med en sprutpistol på grund av torkning så snabbt, och kan vara svårt för en nybörjare att applicera jämnt. Den stora nackdelen är deras farliga lösningsmedel, är giftig, flyktig och lättantändlig.

Denna akryl syntetisk polymer, utvecklades på 1950-talet för bilar, är liknande på många sätt till nitrocellulosalacker, men erbjuder en överlägsen snabbtorktiden. De användes i stor utsträckning i bilar. Idag används de i stor utsträckning på träprodukter.

På grund av hälso- och miljörisker förknippade med användning av lösningsmedelsbaserade lacker har mindre giftiga vattenbaserade lacker utvecklats som ofta ger acceptabla resultat. Vanligen de används på bil interiörer och under huven, och används i stor utsträckning på träprodukter.

Edward Kimble, professionell målare och författare inrikes House Painting Blog, har bidragit till denna artikel.