olika trädgårds spaljé typer

Basic Trellis

staket Trellis

vägg Trellis

planter Trellis

Arch Trellis

Det verkar som om en trädgård spaljé kan komma i alla former och storlekar, men det finns inte många olika typer av spaljé – helt enkelt olika sätt att kombinera dem.

Den grundläggande stilen spaljé är panel spaljé. Panel spaljéer finns i många former och storlekar och används i kombinationer för att skapa fantastiska effekter i en trädgård. Paneler kan varieras genom det sätt de är fyllda och det material som de görs. De mest populära fyllningen är en enkel gallerverk av trä svarvar. Dessa gitter kan vara diagonal eller schackrutiga. Genom att variera bredden på svarvar används spaljé kan göras mer eller mindre öppen för ljus – den tjockare de svarvar desto mindre ljus passerar igenom.

Ett staket spaljé bidrar till att skapa splittring i en trädgård. Stängslet består av spaljé paneler som kan fogas samman längs kanten och kan vara av varierande höjd. En enkel spaljé staket kan skapa en ram för en gång- och kan bara vara en fot hög. Individuella paneler skulle trellis fylld och, om bambu används, kan ha en tandad effekt som gjorts av fashioning bågar av bambu längs de övre kanterna. Andra typer staket kan skapas med högre spaljé paneler och bara din fantasi som krävs för att skapa olika effekter.

Trellis paneler kan användas för att dekorera en vägg, i synnerhet om den spaljé arbete är konstnärligt. Det är inte ovanligt att se vägg spaljé paneler fyllda med bilder och effekter som skapas av skickligt formade bambu eller trä abstrakta mönster. En grundläggande vägg spaljé med en gallerverk fyllning kan användas över en rabatt för att uppmuntra klättrande växter att sprida sig. Andra vägg ampel kan användas för att lägga höjd till en vägg. Dessa liknar gräns spaljé som används vid sidan av gångvägar.

En planter spaljé är utformad för att stå i en planter och har 2 sidor utvidgas för att skapa “ben” som kommer att fastställas i marken ingår i planter. Dessa spaljéer används för att hjälpa höga eller klätterväxter att växa när planter inte är placerad mot en bekväm vägg. Planter ampel kan vara formad som fläktar för att ge växter en naturlig tillväxt mönster. Vissa planter ampel är tillverkade av höga triangulära panelerna och användas i kombinationer av tre eller fyra för att skapa en pyramid över planteringskärl. Dessa uppmuntra klättrande växter att växa till spetsen, sprida ut och falla tillbaka för att ge effekten av en fontän av grönska.

En båge spaljé är konstruerad för att bära växter över en stig eller uppmuntra oöverskådliga växter att sprida vertikalt istället för horisontellt. Vissa massproducerade båge spaljéer skapas i ett stycke, men många handgjorda som är konstruerade av 3 paneler – 2 höga paneler för sidorna och en välvd panel för toppen.

Trellis paneler kan vara vilken form eller storlek och kombineras på något sätt du vill –a riktigt mångsidig bit av trädgårdsprodukter.