olika rosmarin sorter

Salem Rosmarin

Blue Boy Rosemary

Spice Island Rosemary

stupa Rosmarin

gemensam Rosmarin

Rosmarin är mest känd som en matlagning ört, men det kan också användas som en dekorativ buske. Det finns två huvudtyper av rosmarin växter, de upprättstående sorter och krypande sorter. Båda erbjuder vintergröna blad, doftande blad och ätbara blommor. Namnet rosmarin kommer från det latinska ordet rosmarinus som betyder “dagg i havet.” Detta namn syftar troligen på det faktum att rosmarin har sitt ursprung i Medelhavsområdet nära havet.

Salem Rosmarin är en av de upprättstående sorter av rosmarin. Det erbjuder fina blåa blommor, är en snabbt växande mängd och fungerar bra som både en häck och en prydnadsväxt. Det kan växa mellan 1 och 3 fot lång och den har en 1 till 3 fot spridning. Det är viktigt att denna variation av rosmarin planteras i full sol och att erbjuda en måttlig nivå av fukt. Se också till att din Salem Rosmarin planteras i jord som har god dränering.

En annan variant av rosmarin är Blue Boy Rosemary. Detta är en av de mindre sorterna av rosmarin och kommer bara att växa för att vara ett par inches tall. Detta gör det perfekt för marktäcke eller för behållare. Liksom de flesta sorter av rosmarin har en blå blomma som är ätliga och mycket doftande vintergröna blad. Det är en perenn buske och har en frisk livslängd på flera decennier om vårdas på rätt sätt. The Blue Boy Rosemary anläggningen kommer att frodas i hardiness zoner 8 till 10 om planterade i full sol och i jord med pH-nivåer mellan 6,5 och 8,5 som har bra dränering. Denna mångfald föredrar nära torka, så att du inte vill ge det för mycket vatten.

Om du är intresserad av topiaries sedan överväga Spice Island Rosemary. Denna växt växer till mellan 24 och 30 inches lång och är lätt att träna i en specifik form för din topiary trädgård. Det ger signaturen blå blomman, fragment vintergröna blad och det är också en ätbar växt och bra för matlagning. Men denna mängd av rosmarin har en mycket skarp smak så det måste användas med måtta.

Prostrate Rosmarin är en mängd rosmarin som fungerar bra för ampel trädgårdar. Detta är en av de krypande sorter så det fungerar också bra för marktäcke samt. Den växer i allmänhet att vara cirka tre fot lång och kan ha en spridning på mellan 4 och 8 fot. Detta är ett varmt klimat variation och det föredrar hardiness zoner mellan 8 och 10. Men om du är i utkanten mellan härdighet zoner 7 och 8 kan du fortfarande växa denna växt om du placera den bredvid en söderläge vägg. Detta kommer att bidra till att ge din Prostrate Rosemary med lite extra värme.

Vanliga Rosmarin är en annan upprätt sort. Det kan växa mellan 2 och 4 fot lång. Liksom andra varianter av rosmarin, föredrar gemensamma rosmarin växt torr jord som har god dränering och som har full solexponering. Blomman av denna sort av rosmarin är ljusblå och fungerar bra som en matlagning ört.