olika mineralullstyper beskrivs

Stenull vs slaggull

återvunnet material

Mineralull Överväganden

R-värde och tjocklek

Mineralullsisolering var en gång den mest använda typen av isolering, tills den började att ersättas av glasfiberisolering omkring trettio till fyrtio år sedan. Mineralull gör en comeback i många nyare hem på grund av den lätthet av sin produktion. Denna typ av isolering faktiskt finns i två typer: stenull och slaggull.

Rock ull svarar för endast 20% av mineralull, och det är framställt av krossad naturlig sten. Slagg ull utgör de övriga 80% av mineralullsisolering, det är tillverkat av ett industriavfall biprodukt som kallas järnmalmsmasugnsslagg. Denna biprodukt är härledd från kalksten, kombineras med olika andra kemikalier och spanns under hög värme till starka fibermaterial. Det viktigaste kännetecknet för både stenull och mineralull är att de båda är gjorda av ca 75% återvunnet material.

Rock och slaggull innehåller återvunna material, såsom bomull och cellulosa. Återvunnen bomull innebär att blanda både bomull och polyester kvarn tyg klipp med plastfibrer, och kombinera dem genom höga värmeprocesser. Under denna tillverkningsprocess är flamsäkra kemikalier och bindemedel tillsätts också. En fördel med mineralull är att den inte kommer att kvarhålla fukt och därför kommer inte att utvecklas mögel eller mögel. Återvunnet cellulosa används i mineralullsisolering oftast härrör från återvunnet tidningen klipp. Den enda nackdelen om mineralull som använder återvunnen cellulosa är förlusten av flamsäkra kemikalier som inte är förenliga med resten av fibrerna.

Oavsett vilken typ av mineralull du väljer att använda för dina isolering behov, finns det några saker att tänka på. Kontrollera mängden lös fyllning fiber, eftersom alltför mycket av detta kan åka ut på plats av kraftiga vindar, det kan också samla damm och smuts över längre tidsperioder. Vissa mineralullsisolering kan också vara benägna att trä tråkiga insekter i vissa delar av landet. Var noga med att välja en typ av mineralullsisolering som är tålig nog att motstå dessa möjliga problem och förhindra frekvent utbyte.

Mineralull har också en fördel att verka som en ångbarriär, i motsats till glasfiberisolering, som behöver att ha en separat ångspärr installeras samtidigt. Denna funktion gör mineralull mer praktiskt att installera och effektivt mot fukt. En nackdel med mineralull är att den har samma hälsoproblem som glasfiber, så skydd av hud, ögon och lungor är obligatorisk när du utför denna isolering.

Mineralullsisolering kan komma i olika tjocklekar och R-värden, som mäter andelen värmeflödet och retention. Om du har mineralullsisolering som endast kommer i lägre R-värden, försök att välja en som har tjockare fibrer. Det viktigaste måttet du kan ta mot energiförlust är att ha ditt hem välisolerade med högre kvalitet mineralullspaneler.